Rijken zijn asociaal


We hebben allemaal gezien, gelezen of gehoord van de extravagantie van de rijken: grote huizen, luxe jachten en blinkende sportauto’s. Het is tijd om een kritische blik te werpen op het egoïsme van de welgestelden en hoe dit de samenleving ontwricht. Belastingontduiking, zelfverheerlijking, graaierij en machtsmisbruik.
In de media komen dit soort verhalen geregeld voorbij, en lijkt het niet te stoppen…

Materiële weelde

Als het gaat om het tonen van rijkdom, kennen de welgestelden geen grenzen. De leiders van grote bedrijven of groot aandeelhouders kopen enorme huizen met meer kamers dan ze ooit kunnen vullen, terwijl anderen worstelen om rond te komen voor hun huisvesting. De villa’s, jachten, sportauto’s dienen vaak alleen als pronkstukken, zonder echt een praktisch doel te dienen.

Egoïsten

Maar het gaat niet alleen om materiële weelde. Miljonairs, miljardairs en bedrijven hebben ook een talent voor het manipuleren van de regels in hun eigen voordeel. Belastingontduiking is een van hun favoriete trucjes. Ze weten precies hoe ze geld kunnen wegsluizen naar belastingparadijzen, waardoor ze nog rijker worden terwijl de rest van ons mag opdraaien voor de kosten van openbare voorzieningen en sociale programma’s.

Gewetenloos wordt er geïnvesteerd in wapenhandel, kinderarbeid en vervuilende industrieën. Beloften in de media worden niet na gekomen, met als schrijnend voorbeeld Heineken die grof heeft verdiend aan de boycot van Rusland door andere bedrijven.

En laten we vriendjespolitiek niet vergeten. Ze trekken de touwtjes achter de schermen, waardoor ze nog meer macht en rijkdom vergaren, terwijl de gewone burgers het nakijken hebben.

Een eerlijkere wereld

Er zijn een paar miljardairs die hun rijkdom gebruiken om positieve veranderingen teweeg te brengen en zich inzetten voor goede doelen.
Maar dat is een druppel op de kokend hete plaat.

Als we streven naar een samenleving waarin iedereen eerlijke kansen krijgt, moeten we het gedrag van de rijken aan de kaak stellen en een nieuwe norm van sociale verantwoordelijkheid instellen.

Het egoïsme van de rijken heeft een diepgaande impact op de samenleving. Terwijl zij hun rijkdom vergaren en tentoonspreiden, blijven anderen achter zonder toegang tot basisbehoeften, zoals onderwijs, gezondheidszorg en fatsoenlijke huisvesting.

Wanneer gaan rijken inzien dat ze genoeg hebben? Waarom proberen we naar Mars te gaan, terwijl we met dat geld in onze aarde kunnen investeren?

De concentratie van rijkdom bij een kleine elite versterkt sociale ongelijkheid en veroorzaakt spanningen in de maatschappij. De rijken blijven kapitaal naar zichzelf toe zuigen. Ze nemen meer ruimte in met hun huis en andere spullen dan nodig is.
De regering grijpt niet in: er is een gebrek aan eerlijke herverdelingsmaatregelen. Bijvoorbeeld meer belasting heffen.

Het gebrek aan verantwoordelijkheid en zorg voor de gemeenschap is onrechtvaardig en plat gezegd asociaal. De massa wordt bang gemaakt met verhalen over migranten die ons leven zouden verstoren. Deze angstmakerij is een afleidingsmanoeuvre van het echte probleem: de oneindige graaierij van personen die maar voor 1 ding op deze wereldbol willen zorgen: zichzelf.
Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *