Na de corona crisis lijken we op een volgende crisis af te stevenen.
Door de hoge inflatie gaan heel veel Nederlandse huishoudens problemen krijgen om de eindjes aan elkaar te knopen.
Armoede leidt tot spanning en stress over het betalen van schulden. Beiden blokkeren je normale leven en zijn slecht voor de gezondheid.
Gemeentes willen de kwijtschelding van de gas facturen. Het kabinet wil schulden overnemen van mensen die dit niet kunnen betalen.
Dit zijn gebaren die wat verlichting kunnen geven voor de komende winter.
Een verdergaande oplossing om de schuld te dragen: de Nationale Zorg Garantie.
Alle huishoudens die opgezadeld worden met betalingsachterstanden kunnen zich melden bij financiële instellingen die leningen gaan verstrekken. Waarbij de Staat garant gaat staat voor de terugbetaling.
Het betreft hier schulden die betrekking hebben op leveringen van gas, water, elektriciteit, maar ook huur, hypotheek en zorgkosten kunnen hier mee betaald worden.
Na een jaar wordt vastgesteld welk bedrag door de overheid wordt overgenomen en hoe de aflossing van het restbedrag wordt geregeld.
Dit is snel te regelen via een noodwet, waar de regering in de corona crisis ervaring mee heeft opgedaan.
Wat zijn ‘de haken en ogen’ het bovenstaande: het blijft een lening, dus een schuld. De ontvanger van de garantstelling zal de druk blijven voelen om de schuld in te lossen.
Verder is het fraude gevoelig door de samenkomst van verschillende soorten betalingsachterstanden. Er zal een extra administratief en controle systeem opgezet moeten worden.
Er is ook een mogelijke lange termijn oplossing: het basisinkomen.
Iedere Nederlander krijgt vanaf 18 jaar een gegarandeerd inkomen waarmee in basis behoeften kan worden voorzien.
Het basisinkomen zal als vervanger op treden voor alle andere sociale toeslagen en zo zal de administratieve rompslomp en fraude gevoeligheid afnemen.
Er zijn al succesvolle experimenten geweest met dit concept.
In dit artikel uit 2019 en deze Tegenlicht video uit 2015 wordt geconcludeerd dat de invoering van een basisinkomen wordt geblokt door een financieringstekort van 30 miljard.
Waar kun je 30 miljard ophalen?
Ons voorstel zou zijn: de bedrijven (Shell, Unilever, Ahold, Heineken) en miljardairs van Nederland die rijker geworden zijn door de afgelopen crisissen gaan wat terug doen voor de maatschappij: meer belasting betalen.
Laat een reactie achter